Silvester Roos

Mijn beroep is taiji coach en sinds enkele jaren heb ik een eigen  onderneming in de vorm van een taiji school. Door het doceren van taiji wil ik een traditioneel erfgoed uit het oude China levendig houden.

1969-1973

Toen ik klein was, wilde ik al met kung fu beginnen, maar dat was  in die tijd helaas nog nergens in de omgeving te beoefenen. Daarom hebben mijn ouders mij eerst op een leeftijd van 11 jaar judo laten doen bij leraar Dreu. Met 14 jaar begon ik met het beoefenen van taekwondo in Nieuwenhagen, in het Dorpscentrum bij trainer Ton Bex. In 1973 werd ik lid bij mijn eerste kung fu club ‘De Gouden Vuist’ in het SocioProject centrum te Eygelshoven, waar  ik les kreeg van Oscar Bradwolf. Oscar Bradwolf behoorde tot een groepje Indische jongens die zich de “5 Gebroeders” noemden en die zich later aansloten bij een kung fu organisatie uit Indonesië, genaamd de ‘Nggo Mbie Paei’.

1973-1985

In de periode 1973-1985 heb ik bij alle 5 Gebroeders getraind en heb hier voornamelijk de traditionele stijlen van Kwee Sun Chan, Choy Li Fat, Nggo Mbie en Offerbeek beoefend. De Nggo Mbie Pai trainers:1. 1.Ton Bex 2. Oscar Bradwolf 3. Richard Offerbeek 4.Doddy Geerads 5.Ed Van Oyen (6).Kwee Sun Chan

 

1985-1995

In 1985 werd ik via selectie wedstrijden geselecteerd voor de eerste officiële Europese kung fu/wushu kampioenschappen  te Brussel en kwam zo in aanraking met de toentertijd in Europa opkomende wushu. Mijn besluit om me daar verder in te gaan specialiseren, werd de start van een wedstrijd topsportcarrière in de wushu.  Gedurende de 10 jaar als lid van het Nederlandse Wushu Team (incl. 2 jaar bondscoach) heb ik veel ervaringen opgedaan en heb ik veel goede taiji en wushu leraren gehad die mij veel hebben geleerd over de Chinese martial arts. Ik had ook de eer gehad om een lange tijd veel met goede wushu atleten samen te kunnen trainen zoals Lou Hoyer, Antoon Noordenbos, Marc Theeboom, Humberto Escapeda, Earl Blijd en Geert van Blaren. Ik heb – naast vele wedstrijden op nationaal en internationaal niveau – officieel aan 4 Europese Wushu- en 3 Wereld Wushu kampioenschappen meegedaan en mag terugkijken op een mooie wedstrijdperiode

 

De periode 1995 tot heden

Vanaf mijn 35 jaar ben ik veel met met de interne Wushu stijlen bezig zoals Taiji Quan.   Nu ik niet meer actief ben in het nationaal gebeuren, probeer ik regionaal deze Art in ere te houden. Alhoewel ik elke dag bezig ben met wushu/taiji, heb ik het gevoel dat er nog steeds heel veel te leren valt. Om mijn kennis bij te houden en te vergroten, neem ik tot op heden onderricht in zowel Europa als China. In het verleden nam ik nam onderricht bij o.a.: Fei Yu Liang, wushu coach Den Haag. Wen Xi, wushu coach Tianjin, China. An Zhang Yi,  wushu coach Nanjing, China. Lu Yan, wushu coach Beijing, China. Li Chang Duo,  wushu coach Leuven, Belgie. Yan Long Li, wushu coach Duitsland. Lin Qui Ping, taiji coach Duitsland. e.v.a.