In het verre verleden in de streek van  het Wudang gebergte is het door Wijze Taoïstische  monniken  ontwikkeld met behulp van de taoïstische filosofieën om zo weerstand te bieden aan de natuur elementen en het zware leven. Proefondervindelijk en door de tijden heen ontdekten ze  dat bepaalde bewegingen een goede  invloed hadden op de gezondheid. Deze oefeningen werden gebundeld tot een gymnastische oefen schema, genaamd QiGong. Een van de eerste bekende serie oefeningen was de Ba Duan Jin of de 8 Brokaat oefeningen. Oorspronkelijk waren het er 18 bewegingen. Deze dateert uit de Song Dynastie (960-1279). Het unieke van deze oefenserie is dat het gemakkelijke bewegingen zijn en een indrukwekkende effect hebben op de gezondheid, wat een parel is in de Chinese fitness cultuur. Zo zijn er vele Qi Gong series en of oefeningen ontwikkeld in de loop der eeuwen. In hoofdzaak zijn ze te verdelen in 2 hoofdgroepen.

  1. QiGong voor Gezondheid.
  2. Medicinale QiGong.

In het algemeen kan men stellen dat het regelmatig beoefenen van Qi Gong/ Taiji Quan deze een positieve werking hebben op de bloedsomloop, spijsvertering, de stofwisseling en de ademhaling. Mede doordat de oefeningen een regulerende ontspannende invloed hebben op het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het een positieve uitwerking op velerlei kwalen zoals reumatische klachten, hart- en vaat-, hormonale -, bloeddruk – en psychische stress gerelateerde problemen. Bij regelmatig  beoefening van Qi Gong/ Taiji Quan wordt de concentratie verbeterd en men is meer relaxt.  Men kan hierdoor stress situaties beter aan / beoordelen en het verhoogt de flexibiliteit. Mensen die veelal geëmotioneerd  zijn ingesteld vinden baat bij de emotionele  rust die Qi Gong / Taiji Quan geeft.  Ook zien vele beoefenaren het als een middel om spiritueel te kunnen groeien.

De Nationaal Chinese Qi Gong Associatie heeft een paar jaar geleden 4 Qi Gong series uitgebracht voor het preventief bevorderen van de gezondheid. Deze 4 Qi Gong series hebben elk hun specifieke kenmerken en zijn uniek van aard. Hun ontstaan en ontwikkeling  is al heel oud en de series worden dan ook al eeuwen lang beoefend in China. De series zijn:

  1. Ba Duan Jin
  2. Wu Xin Ji
  3. Yi Jin Jing
  4. Liu Zi Yue

Medicinale Qi Gong therapeutische behandeling methoden worden veelal verricht in de Ziekenhuizen voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Voornamelijk in China. Patiënten met bepaalde diagnosen krijgen behandelingen in deze ziekenhuizen met specifiek gericht medicinale Qi Gong volgens de behandelingsmethodieken van TCM. Bijvoorbeeld patiënten met een aandoening in de lever of patiënten met hartklachten.