TAIJI QUAN

 

Taiji Quan is van oorsprong een Martial Art kunst met een historie van vele eeuwen. Vele oude Taiji Quan meesters hebben de kennis van het Taoisme de leringen van de Yin & Yang met de principes van de 5 elementen en Bagua gebruikt bij het ontwikkelen van deze gevechtsstijlen. Deze oude  Chinese filosofieën en oude leringen worden ook veelal toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. In feite kan gezegd worden dat de gezondheidskunde  zoals de TCM ( Traditionele Chinese Geneeskunde) het praktiseert in nauwe verwantschap met de Taiji Quan. In de loop der tijden heeft het zich steeds ontwikkeld en verbeterd. Pas een paar eeuwen geleden zijn deze Taiji gevechtstechnieken op een goede manier gedocumenteerd door dhr Chen, een voormalig legerofficier. Die een eigen Taiji stijl heeft ontwikkeld.  Bekend als de Chen Taiji stijl. Dhr Yang een volgeling van de Chen Taiji stijl en een beroemd vechter uit het feodale China heeft naderhand de Yang Taiji stijl ontwikkeld. Deze stijl heeft veel invloeden van de Noord Chinese Wushu/kungfu stijlen. En dhr Yang is degene geweest die de Taiji Quan populair heeft gemaakt in China. Taiji Quan wordt veelal beoefend voor gezondheid, als bewegingskunst maar ook als martial arts. In China zijn er nog veelal grote meesters die deze martial arts kunst nog beheersen.

 

Uitzonderlijk bij de Taiji Quan stijlen is dat niet spierkracht en snelheid het belangrijkste. Maar het ontwikkelen van de goede “Qi”,(positieve vitale levensenergie.) Deze openbaren zich als geconcentreerdheid, waakzaamheid, zachtheid en souplesse. Met gerichte concentratie in een rustig en kalme lichaam en geest  kan je, door gebruik te maken van de “Qi” die hieruit voortvloeit, elke ongewenste aanval gemakkelijker weren. Waarbij maar weinig kracht of geen kracht wordt gebruikt. De uiterlijke vorm van de Taiji Quan stijlen kenmerkt zich door vloeiende, in elkaar overgaande bewegingen die op een beheerste en ontspannen wijze worden uitgevoerd.

 

Het beoefenen van Taiji Quan heeft een positieve invloed  op de gezondheid van lichaam en geest, gezien de nauwe relatie met TCM

Tegenwoordig wordt in China veelal Taiji Quan/QiGong ook toegepast als bewegingstherapie. Het versterkt de fysieke en psychische weerstand van de patiënt. Het kan helpen om allerlei klachten te voorkomen c.q. te verlichten. In het algemeen kan men stellen dat het regelmatig beoefenen van Taiji Quan/QiGong  deze een positieve werking heeft op de bloedsomloop, zenuwstelsel, spijsvertering, de stofwisseling en de ademhaling. Mede doordat het een regulerende ontspannende invloed heeft op het zenuwstelsel. heeft het hierdoor een positieve uitwerking op velerlei kwalen zoals reumatische klachten, hart- en bloedvat-, hormonale -, bloeddruk- en psychische stress gerelateerde problemen.Door regelmatig  beoefening van Taiji Quan/QiGong wordt het ontspannen zijn bevordert en vind men meer rust en hierdoor kan men beter omgaan met hoge werkdruk/stress en het verhoogt flexibiliteit en het concentratievermogen. Mensen die veelal geëmotioneerd zijn ingesteld vinden baat bij de emotionele rust die Taiji Quan geeft.  Ook zien vele beoefenaren het als een middel om spiritueel te kunnen groeien. Maar het is ook een mooie beweging sport die over de gehele wereld wordt beoefend.

 

Dan Tian : ” Het gebied van de Elixer”

 

AcupuntuurpuntenBai Hui
Yu Zhen
Shen Zhu
Da Zhui
Ming Men
Hui Yin
Da Bao
Qi Hu
Shan Zhong
Yong Quan
Lao Gong
Shen Men
Zhong Chong